Conform prevederilor art. 9 (2) din Legea cu privire la societățile cu răspundere limitată nr. 135 din 14 iunie 2007 asociații nu răspund pentru obligațiile societății. Or, din momentul înregistrării de stat, persoana juridică se consideră constituită și dobîndește personalitate juridică.
Însă, o excepție de la această regulă generală este instituită de Legea Insolvabilității nr. 149 din 29 iunie 2012, care statuează că dacă în cadrul procesului sânt identificate persoane cărora le-ar fi imputabilă apariția stării de insolvabilitate a debitorului, la cererea lichidatorului instanţa de insolvabilitate poate dispune ca o parte din datoriile debitorului insolvabil să fie suportate de membrii organelor lui de conducere şi/sau de supraveghere, precum şi de orice altă persoană, care i-au cauzat insolvabilitatea.
Drept acțiuni ale membrilor organelor care au putut cauza insolvabilitatea debitorului sunt considerate următoarele:
- folosirea bunurilor sau creditelor debitorului în interes personal;
- desfăşurarea unei activităţi comerciale în interes personal sub acoperirea debitorului;
- majorarea fictivă a pasivelor debitorului şi/sau deturnarea (ascunderea) unei părţi din activul debitorului;
- procurarea de fonduri pentru debitor la preţuri exagerate;
- ţinerea unei contabilităţi fictive sau contrare prevederilor legii, precum şi contribuirea la dispariţia documentelor contabile, a documentelor de constituire;
- dispunerea continuării unei activităţi a debitorului care îl duce în mod vădit la incapacitate de plată;
- dispunerea, în luna precedentă încetării plăţilor, de a se plăti cu preferinţă unui creditor în dauna celorlalţi creditori;
- nedepunerea cererii de intentare a procesului de insolvabilitate conform prevederilor art. 14;
- comiterea altor acţiuni care au adus daune proprietăţii debitorului.
Cine sunt membrii organelor de conducere a debitorului?
Art. 247 din Legea Insolvabilității 149 din 29 iunie 2012 statuează că membrii organelor de conducere a debitorului pot fi următoarele:
- debitorul persoană fizică ce desfăşoară activitate individuală de întreprinzător;
- fondatorul întreprinderii individuale sau al gospodăriei ţărăneşti (de fermier);
- administratorii societăţilor comerciale;
- membrii organelor executive;
- membrii consiliilor de supraveghere (de observatori);
- lichidatorii şi membrii comisiilor de lichidare;
- contabilii;
Totodată, atenționăm că răspunderea membrilor organelor de conducere poate fi imputată persoanelor care dețineau funcțiile respective la data intentării procesului de insolvabilitate sau persoanelor care au deținut aceste funcții pe parcursul ultimelor 24 de luni anterioare intentării procesului.
Termenul de prescripție a acțiunii privind angajarea răspunderii subsidiare
Potrivit prevederilor art. 248 (5) din Legea nr. 149 din 29 iunie 2012, acțiunea privind angajarea răspunderii membrilor organelor de conducere şi/sau de supraveghere a debitorului, se prescrie în termen de 3 ani de la data la care a fost cunoscută sau trebuia să fie cunoscută persoana care a cauzat starea de insolvabilitate, dar nu mai devreme de 2 ani de la data hotărârii de intentare a procedurii de insolvabilitate, norma dată instituind termene de prescripție cu privire la obiectul cererii şi, respectiv, modalitatea de calcul a începutului curgerii termenului de prescripție extinctivă.
Articolul 272 Codul civil statuează că, termenul de prescripție extinctivă începe să curgă de la data nașterii dreptului la acțiune, iar dreptul la acțiune se naște la data când persoana a aflat sau trebuia să afle despre încălcarea dreptului.
În asemenea condiții, urmează de înțeles că termenul de 3 ani stabilit pentru depunerea cererii de angajare a răspunderii speciale nu poate începe a curge decât după intentarea procesului de insolvabilitate, iar termenul de 2 ani reglementat de aceeași normă este prevăzut pentru calculul limitelor temporale în care au fost comise acțiunile enumerate la (1) al art. 248, anterior intentării procesului de insolvabilitate.
Astfel, în vederea tragerii la răspundere subsidiară a membrilor organelor de conducere ale debitorului nominalizați la art. 247 din Legea insolvabilității nr. 149 din 29 iunie 2012, acțiunile culpabile prevăzute în alin. (1) art. 248 din aceeași Lege, trebuie să fi fost comise de către aceștia cu cel mult 2 ani înainte de intentarea procesului de insolvabilitate în privința debitorului. Totodată, cererea cu privire la atragerea persoanelor în cauză la răspundere poate fi depusă după intentarea procedurii de insolvabilitate în termen de 3 ani de la data la care s-a cunoscut sau trebuia să fie cunoscut faptul că dânșii au cauzat starea de insolvabilitate.
Potrivit practicii constante a Curții Supreme de Justiție, reiterată și în cauza civilă nr. nr.2ri-76/16 http://jurisprudenta.csj.md/search_col_civil.php?id=26454, altă interpretare decât cea invocată supra nu se acceptată, deoarece termenul de 2 ani este aplicabil în privința persoanelor cărora le poate fi incriminată starea de insolvabilitate a debitorului exclusiv referitor la perioada anterioară insolvabilității în care s-au produs acțiunile ce au condiționat-o. Or, odată cu intentarea insolvenței, membrii organelor de conducere sunt înlăturați de la administrarea şi gestionarea debitorului, ei ne mai având posibilitate să comită careva acțiuni ce ar afecta negativ starea financiară a acestuia.